Olijfolie proeverij

In het prachtig gelegen kleine witte bergdorpje Nigüelas, vlakbij Granada, is het mogelijk om uiteenlopende soorten olijfolie te proeven.

Je start met een bezoek aan de meer dan honderden jaren oude bomen gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. Hier krijg je wat meer uitleg over de soorten olijven, de bomen, zijn wortels, het snoeiwerk en wat er gebeurt met een zieke boom.

Daarna word je naar het dorpje gebracht en volgt een bezichtiging van de authentieke “Almazara” of molen die dateert uit de XV de eeuw. Prachtig hoe deze bewaard bleef! De middeleeuwse houten pers, een echt staaltje ingenieurswerk staat er nog in volle glorie.

Nadat je een video hebt bekeken over de evolutie van zowel de olijvenpluk als de persing, staan de glaasjes voor de proeverij al klaar.

Je krijgt er 5 zeer uiteenlopende oliën te proeven. En niet alleen de zuivere extra vergine,, maar ook de smaak van oliën die tijdens de persing samen met verse kruiden zoals bv. basilicum, worden geperst. Na de proeverij krijg je uiteraard de mogelijkheid om wat van die heerlijke olie of zelfs verzorgingsproducten op basis van olie te kopen.

Wij kunnen je de proeverij zeker aanraden. Gekoppeld aan een mooie autoroute of wellicht een wandeling, die vertrekt vanuit het dorp. Of gecombineerd met een wijnproeverij, die door dezelfde organisatie wordt aangeboden. dorp of een wijn degustatie die eveneens door dezelfde organisatie wordt aangeboden.

Het is raadzaam de proeverij vooraf te reserveren.