Olijfolie proeverij

In het prachtig gelegen kleine witte bergdorpje Nigüelas, vlakbij Granada, is het mogelijk om uiteenlopende soorten olijfolie te proeven.

Je start met een bezoek aan de meer dan honderd jaar oude bomen gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. Hier krijg je wat meer uitleg over de soorten olijven, de bomen, zijn wortels en het snoeiwerk.

Daarna volgt een bezichtiging van de authentieke “Almazara” ofwel molen, die dateert uit de 15e eeuw. Prachtig hoe deze bewaard is gebleven! De middeleeuwse houten pers, een echt staaltje ingenieurswerk, staat er nog in volle glorie.

Nadat je een video hebt bekeken over de evolutie van zowel de olijvenpluk als de persing, staan de glaasjes voor de proeverij al klaar.

Je krijgt er 5 zeer uiteenlopende oliën te proeven. En niet alleen de zuivere extra vergine, maar ook de smaak van oliën die tijdens de persing samen met verse kruiden, zoals bijvoorbeeld basilicum, worden geperst. Na de proeverij kun je natuurlijk wat van die heerlijke olie of zelfs verzorgingsproducten op basis van olie kopen.

Wij kunnen je de proeverij zeker aanbevelen. Gekoppeld aan een mooie autoroute er naartoe of een wandeling, die vertrekt vanuit het dorp. Het is ook mogelijk de olijfolieproeverij te combineren met een wijnproeverij, die door dezelfde organisatie wordt aangeboden.

Het is raadzaam de proeverij vooraf te reserveren.