Mudejar route

De Mudejar Route is 75 kilometer lang, geheel door het binnenland. De route doorkruist de dorpjes Arenas, Archez, Salares, Sedella en Canillas de Aceituno, liggend temidden van de Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama. Stuk voor stuk kleine dorpjes en stadjes met typische Moorse en Mudejar overblijfselen.
Mudejar architectuur is de naam die is gegeven aan architectuur, ontwikkeld door moslims in christelijke gebieden (in tegenstelling tot Mozarabic architectuur, die was ontwikkeld door Christenen in Moorse gebieden). Sommige moors-christelijke gebouwen zijn niet te onderscheiden van moslim gebouwen, maar zij ontwikkelde verfijnde details die typisch waren voor deze stijl. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van stenen voor vele kerken en huizen of de uitbundig versierde schoorstenen. Mudejar stijl wordt vaak gevonden bij gotische bouwstijl, dikwijls in hetzelfde gebouw.

Arenas is het startpunt van de route en ligt op 10 kilometer afstand van Vélez-Málaga, omringd door een landschap van bergen, begroeid met olijven, amandelen en druiven.

De weg tussen Arenas en Archez loopt via de twee kleine dorpjes Daimalos en Corumbela, elk met kerktorens, die voorheen minaret van een moskee waren. Daimalos heeft ook een Moorse fontein.  Een reis van 7 kilometer door de groene heuvels brengt je tot de volgende stop op de route Salares. Na deze stop is het slechts een kleine afstand van 4 kilometer tot aan Sedella. Een gebied gekenmerkt door haar rivier en diverse bergbronnen en -stromen.

De laatste stop op de Mudejar Route is een traject van nog eens 8 kilometer van Sedella naar Canillas de Aceituno. De route loopt door het Rahiges Natuurpark en komt langs een bron en waterval aan de rechtse kant van de weg, waar het mogelijk is om een koel bad te nemen en in een barbeque- en picknickruimte is voorzien.

Lees hier meer over de Mudejar Route: het betreft het Mudejarrouteartikel van Jakobien Huisman d.d. september 2012 in Dagblad (B) Het Laatste Nieuws.