El camino del Rey

De nieuwe Caminito Del Rey

De totale afstand van de nieuwe Caminito del Rey is 7,7 kilometer. Je loopt vanaf het noorden van Ardales tot het zuiden van Álora.

De route: van Ardales tot Álora

De route start vlakbij de meren van Ardales. Je kunt vanaf dit punt op verschillende manieren de Caminito bereiken.
Er is een tunnel naast het restaurant  El Kiosko. Het is een korte tunnel, maar je moet nog verder lopen aan de andere kant (zo’n 2,5 kilometer). Het is een mooi natuurlijk pad, dat de route volgt langs de rivier tot je het controlepunt bereikt. Houd rekening met ongeveer 30 wandelminuten tot aan het startpunt van de Camino.
Er is ook een langere tunnel, die vlakbij het restaurant El Mirador ligt. Het gedeelte in de tunnel is weliswaar langer, maar dit wordt gecompenseerd door het stuk erna; dit is korter dan bij de andere tunnel. Je hebt ongeveer 20 minuten nodig om bij het controlepunt te komen.
Het controlepunt ligt naast de oude waterkrachtcentrale. Zodra je voorbij dit punt bent, wordt het pad smaller en steiler en kom je dichter bij de kloof.
De oude Caminito is zo goed mogelijk bewaard gebleven. Het nieuwe pad is er namelijk net boven gebouwd en bestaat voornamelijk uit houten panelen, die ondersteund worden door punten in de klifwanden. Het pad is een meter breed en heeft zelfs een soort balkon met een glazen bodem. Uiteindelijk kom je bij de hangbrug boven het Balconcillo de los Gaitanes. Hier steek je de kloof over om het pad aan de overzijde te vervolgen in de richting van de bushalte. Hier rijden de bussen die je vervolgens weer terugbrengen naar het beginpunt bij El Mirador of El Kiosko.

Tickets

Tickets moeten online gereserveerd worden, op de officiële website van de Caminito del Rey. Wees er op tijd bij, want de camino is erg populair.
Houd rekening met een rijtijd van 1 uur en 45 minuten vanaf Casa Agradable, naar het punt waar de auto geparkeerd wordt. Daarna is het afhankelijk van het gekozen beginpunt nog zo’n 30 minuten lopen tot aan het controlepunt.

Dingen om rekening mee te houden

  • Je zou de Caminito niet moeten bezoeken als je aan hoogtevrees leidt.
  • Je krijgt een helm bij de ingang, die je altijd moet ophouden.
  • Er zijn geen wc´s of andere faciliteiten langs de route.
  • Neem genoeg water en eten mee.
  • Kinderen alleen onder begeleiding en minimaal 8 jaar oud.
  • Wanneer er sprake is van harde wind kan de Caminito gesloten worden.
  • Het is een rechte route, je start in het noorden en eindigt in het zuiden.
  • Er is een busservice die de twee zijden met elkaar verbindt. Bussen vertrekken ieder half uur, een ticket kost €1,55. De laatste bus vertrekt om 19.30 uur.