Axarquía, de streek

Met haar subtropische temperaturen staat de Axarquía bekend om het beste klimaat in Europa. De regio wordt begrensd door de Middellandse Zee in het zuiden en bergen, die het gebied beschut houden, in het noorden. Het gebied beslaat 1.021 vierkante kilometer binnen het oostelijke deel van de Andalusische provincie Málaga. Het gebied loopt van de oostkant van Málaga tot het oosten van Nerja en in het binnenland tot aan Alfarnate.

Het natuurlijke subtropische klimaat wordt gekenmerkt door hete zomers, milde winters en zeer geringe regenval voor en na het zomerseizoen. Dit wordt verder beïnvloed door de geografische ligging. Hoge bergen in het noorden en oosten zorgen voor een barrière tegen koude noordenwind en de 50 kilometer kustlijn behoudt milde temperaturen in de winter. Het gebied kent een gemiddelde van 8,3 zonuren per dag.

De totale bevolking van de Axarquía ligt rond 125.000, waarvan zo’n 85.000 mensen wonen in de kustregio en 40.000 in het binnenland. Vélez-Málaga, op slechts 10 km. van Arenas kent het grootste inwonertal met 55.000 inwoners.

De Axarquí is een land van contrasten, waar hoge bergen neerkijken op de prachtige stranden van de Costa del Sol. De hoogste van de bergen, in het noordoosten van de streek, is La Maroma, die een hoogte bereikt van 2.080 meter en waarvan de top in de winter bedekt is met sneeuw, in contrast met de zonaanbidders op de stranden beneden. Beiden vormen het uitzicht vanuit onze Casa Agradable.

Er zijn vele ouderwetse dorpjes en stadjes in het binnenland en een enkele aan de kust. Ezels worden nog steeds gebruikt als transportmiddel en het land wordt ook nog op de ouderwetse manier geploegd.  Het is een regio van blijheid, kleur, feesten en natuurlijke producten van zee en land, die in een gezonde en aangename leef- en vakantieomgeving voorziet.