Kersttradities in Spanje

Spanjaarden zijn dol op tradities en zeker die rondom de feestdagen!!
Niet iedereen heeft een kerstboom maar de meeste families hebben wel een compleet ingerichte kerststal (Belén), met dieren, beeldjes van Maria, Jozef en Jezus en daaromheen de Koningen, diverse engelen en herders met schapen. In vele dorpen en steden zijn meerdere, soms zelfs ¨levende¨ kerststallen te bezoeken in een van de vele kerken of op een centraal plein. Alle straten zijn feestelijk verlicht en ook een sfeervolle kerstmarkt ontbreekt natuurlijk niet.

Spanjaarden zijn gek op loterijen en staan dan ook al midden in de zomer in de rij om een lot te kopen voor El Gordo (de dikke) de Navidad. Op 22 december wordt deze Kerstloterij gehouden, met miljoenen aan prijzengeld. De winnende lotnummers worden traditioneel bekend gemaakt door leerlingen uit Madrid, die de cijfers al zingend bekendmaken.

Kerstmis bestaat in Spanje uit Kerstavond (Nochebuena) en Eerste Kerstdag (Navidad). Tweede Kerstdag kennen zij niet. Op Kerstavond wordt er uitgebreid gegeten en op TV gekeken naar de jaarlijkse Kersttoespraak van de koning (die uit Spanje dan hè). Vaak gevolgd of voorafgegaan door een bezoek aan de kerk. Ook in Spanje worden inmiddels met Kerst enkele cadeautjes onder de kerstboom gelegd, maar dat neemt niet weg, dat alle Spaanse kindjes toch nog steeds het meest uitkijken naar 6 januari: Reyes (Driekoningen).
Het is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest. Al weken van tevoren schrijven ze brieven en verlanglijstjes voor de koningen. Gevolgd door de intocht op 5 januari en het klaarzetten van water voor de kamelen en iets te eten voor de Driekoningen. De volgende ochtend op 6 januari worden de cadeautjes uitgepakt en wordt er een typische cake met versieringen van gedroogd fruit gegeten. Hierin zijn 2 figuren verstopt. Het ene een cadeautje dat jou voor de rest van de dag koning of koningin maakt. Het andere een boon. Degene die deze vindt, weet dat hij of zij de volgende keer de cake moet betalen.
Maar voordat het zover is, moet natuurlijk eerst het nieuwe jaar worden verwelkomd. Oudejaarsavond wordt in het Spaans ‘Noche Vieja’ genoemd en begint met een uitgebreid familiediner, waarna veel Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad of het dorp verplaatsen. Op de televisie is net voor twaalf uur een klok te zien, zodat iedereen met de ‘Uvas de La Suerte’-traditie mee kan doen. Om 12 uur worden er druiven gegeten; 1 druif per klokslag, 12 klokslagen lang. Wanneer het je lukt om twaalf druiven op te eten voor de 12 klokslagen voorbij zijn, dan zal je het komende jaar veel geluk en voorspoed hebben. Iedere druif staat gelijk aan één maand van het jaar.
En voor iedereen, die het zekere voor het onzekere wil nemen: je kan ook nog een muntstuk in je rechterschoen stoppen voor een grotere kans op fortuin, rood ondergoed dragen voor meer romantiek en met een koffer naar buiten lopen om de mogelijkheid te vergroten dat je in het nieuwe jaar een mooie reis gaat maken…….
Mocht je voor dat laatste kiezen: wij weten alvast een mooie bestemming voor je ?.
Alvast fijne feestdagen!

Hans en Anne-Loes Schellekens

Gepubliceerd in De Mooi Boxtel Krant van 28 november 2018