Málaga: aan musea geen gebrek!!

Málaga is hot en booming en wordt inmiddels ook wel het “nieuwe Barcelona” genoemd. Zeker nu Málaga in de afgelopen jaren enorm veranderd en vooral enorm opgeknapt is.

Wij zijn dan ook enorm blij dat onze gasten binnen 45 minuten vanaf onze B&B de (huur)auto midden in het centrum van Málaga kunnen parkeren.

Sinds wij hier tien jaar geleden neerstreken, is vrijwel het gehele centrum van Málaga autovrij gemaakt, zijn alle verpauperde oude panden in de stad gerestaureerd en heeft de stad er een keur aan restaurants en bars bijgekregen. Bovendien werd het oude havengebied omgetoverd tot een mooie aantrekkelijke wandelpromenade met uiteenlopende bars, restaurants en winkels.

Málaga heeft dan weliswaar geen in het oog springend monument, zoals het Alhambra in Granada of de Mezquita in Córdoba; toch heeft de stad ook op cultureel gebied enorm veel te bieden. Niet alleen het Picasso Museum trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers, maar ook het Carmen Thyssen museum is een enorme verrijking van het culturele aanbod in Málaga gebleken. Als ook natuurlijk de al bestaande musea zoals het CAC Málaga, het interactieve muziekmuseum en het bijzondere glasmuseum dat de komende jaren ook verder zal worden uitgebreid.

In 2015 zijn daar nog eens 3 musea bijgekomen. Zo is op de hoek van de Muelle Uno en Muelle Dos de allereerste dependance buiten Parijs van het Centre Pompidou gebouwd. De kenmerkende felgekleurde grote vierkante glazen kubus is inmiddels bepalend voor het nieuwe havengebied.

Niet alleen Centre Pompidou, maar ook het Russische Staatsmuseum uit Sint Petersburg heeft ervoor gekozen een dependance in Málaga te openen. Deze dependance is ondergebracht in een gerestaureerde oude tabaksfabriek, net buiten het centrum, naast het het automuseum.

Voor het museum in Málaga (Museo Ruso) is een mooie selectie gemaakt van ongeveer 100 werken. De gehele collectie bestrijkt de periode van de 15e tot de 20e eeuw. Van Byzantijnse iconen tot werk met betrekking tot het oude Sovjet tijdperk.

Last but not least, is na jarenlange renovatiewerkzaamheden ook het nieuwe Málaga museum open voor publiek. Aan de voet van het Alcazaba en Gibralfaro, in het Palacio de Aduanas (het oude douanegebouw) is zowel het archeologische stadsarchief als de collectie van het museum van de schone kunsten ondergebracht.

Kortom: nog meer reden om deze prachtige stad te bezoeken!