Olijfoogst

Het is weer zover, de olijven worden geoogst. Een activiteit die je niet moet onderschatten als je in dit deel van Andalusië woont. Het hele jaar door worden de olijfbomen verzorgd, zodat ze hopelijk veel olijven produceren. Daarbij zijn we wel afhankelijk van het weer. Bij voorkeur niet teveel wind, voldoende regen en dan ook nog het liefst op de goede momenten.

Vorig jaar hadden we teveel wind en te weinig regen, dus onze buren klagen nu dat de oogst tegenvalt. Niet leuk als je weet dat veel van onze medebewoners van Arenas voor hun inkomen afhankelijk zijn van de olijfolie die in ons dorpje nog met trots wordt geproduceerd.

En trots zijn ze op hun olie, toen we hier net woonden kregen we van alle kanten te horen dat de olijfolie uit Arenas één van de beste was uit La Axarquía, de streek waar wij wonen.
“Ja hoor”, zeiden we dan, “maar als we in het volgende dorp komen krijgen we vast en zeker te horen dat ze dáár de beste olijfolie maken…”. Onze medebewoners keken ons dan ietwat verbaasd aan. Hoe konden we dat nu zeggen; we hadden er duidelijk geen verstand van.
Intussen wonen we hier alweer een tijdje en inderdaad, ook in andere dorpen word met veel respect over de olijfolie uit Arenas gesproken.

Dat is dan ook loon naar werken, want het is een hele tour om de olijven te oogsten. Dat gebeurt in deze streek nog handmatig. Hele families trekken er op uit om met lange stokken de olijfbomen uit de bomen te meppen. Onder de bomen spant men netten om de kostbare olijven op te vangen. De goede olijven worden dan in zakken verzameld en direct naar de coöperatie in ons dorp gebracht om geperst te worden.

Wij weten dat de oogst begonnen is als we het geluid van de stokken tegen de bomen en de stemmen van onze buren in de velden horen. Heel gezellig is het dan in de “Campo” omdat er overal activiteit is. Veel van de olijfboeren komen nog met hun muilezels naar de boomgaarden. Onze buurman Paco heeft er twee bij zich. Één om de zakken olijven te dragen en de ander om zelf op te zitten. Hij is altijd vriendelijk en vertelt graag over zijn bezigheden. Hoewel de oogst volgens hem altijd tegenvalt en de prijzen natuurlijk te laag zijn, blijft hij opgewekt. We betrappen hem er dan ook vaak op, dat hij al zingend zijn werk doet en dat gaat hem behoorlijk goed af.

Daarom hopen we voor Paco en onze andere dorpsbewoners dat het weer dit jaar optimaal is en ze aan het einde van 2015 weer een goede olijvenoogst tegemoet kunnen zien. Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat onze gasten hier in onze B&B ook dit jaar weer kunnen genieten van de heerlijke olijfolie uit Arenas.